Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yıllık değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güler soruları yanıtladı. Güler, Tuzla Piyade Okulu’nda öğrenci subaylar arasında yaşanan kavganın ortaya çıkmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
10 Kasım’da bazı öğrenci subayların, ‘toplu iğnem yok’ gerekçesiyle Atatürk fotoğrafı takmadıkları ve başka öğrencilerin de buna tepki gösterdiği ortaya çıkmıştı. Kavgaya dönüşen olayla ilgili konuşan Güler şunları söyledi:
“Tuzla Piyade Okulu’ndaki olay 10 Kasım’da meydana gelen bir hadise. Bir tane öğrenci subayımız, yakasına takması gereken fotoğrafı takmıyor ve ‘toplu iğnem yok onun için takamadım’ gibi bir gerekçe ortaya sürüyor. Ona tepki gösteren başka öğrencilerle aralarında tartışma yaşanıyor. Bu olay sonucu hepsi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulunda verilecek kararları duyuracağız. Sorumlu görülen yöneticiler de görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir.”
Ne olmuştu?
Yeni Şafak, 3 gün önce manşete taşıdığı haberde ‘teğmen cuntası’ başlığını kullanmış ve Tuzla Piyade Okulu’nda dindar öğrenci subayların fişlendiğini iddia etmişti. Haberde, bir grup teğmenin kendi aralarında bir yapı oluşturduğu ve dindar teğmenlere baskı uygulayıp dayak attığı öne sürüldü. Olayların ise 10 Kasım töreninde patlak verdiği belirtildi. Törende bazı teğmenlerin toplu iğne yetmediği gerekçesiyle Atatürk fotoğraflarını yakalarına takmadığı, gruplaştığı iddia edilen teğmenlerin ise küfür ettiği, ilerleyen süreçte koğuş basma ve darp hadiseleri yaşandığı iddia edildi. Habere göre olaylar, darp edilen subayların şikayetiyle yargıya taşındı ve adli süreç başladı.
10Haber’den Ersin Eroğlu’nun haberine göre ise, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlere tepki gösteren teğmenlerin, bu grubu geçen yıl Kara Harp Okulu’nda görevli komutanlara bildirdiği ifade edildi. Fotoğraf takmayan teğmen grubunun bir cemaat yapılanması içinde olduğu, şikayet edilen teğmenlerle ilgili bir işlem yapılmadığı öne sürüldü. Haberde, Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenlerin ‘Hubb-i fillah’ adlı bir WhatsApp grubu kurduğu bilgisi paylaşıldı. 10Haber’in aktardığı bilgiye göre teğmenlerden sorumlu alay komutanı bir albay ile bölük komutanı bir üsteğmen de yaşanan olaydan sonra görevden uzaklaştırıldı. 10Haber’deki bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Disiplin Soruşturma Heyeti’nin hazırladığı raporda bir ‘cunta’ tespiti yer almadı. (HABER MERKEZİ)